Målestok for mødre

Da hele debatten om speltmødre rasede på sit højeste, rystede jeg undrende på hovedet, for den slags “min er større end din” konkurrence om at være den mest RIGTIGE, ØKOLOGISKE, BAGER SELV BABYS RUGBRØD og BRUGER ALDRIG!!! FÆRDIGMAD FRA BRUGSEN-mor er jeg ikke stødt på. Altså lige indtil i mandags, hvor vi var til “sådan booster du sexlivet efter børn”-foredrag i den lokale barselscafe (fabelagtigt godt foredrag af Maj Wismann, men det er en helt anden snak 😉 ). For der mødte jeg den så for første gang – den skarpe “dét kunne jeg ALDRIG finde på at møde MIT barn!”-tonen.

Det handler om vuggestue versus dagpleje. Vi har valgt at skrive Chokofanten op til den lokale vuggestue, som vi har hørt rigtig meget godt om, både fra andre forældre og fra min fantastiske veninde, der arbejder der. Hvor jeg er mere neutral overfor om det skal være vuggestue eller dagpleje – jeg kan se fordele og ulemper ved begge dele – er Manden meget opsat på vuggestue, så det er det blevet.

Men altså – det er der så andre, der synes er børnemishandling, fandt jeg ud af. At andre vælger dagpleje ud fra nogle værdier, synes jeg da er helt fint, men hele DÅÅÅÅÅRLIG MOR, DÈR, stemplet ligger og lurer i tonefaldet, når jeg hører andre forklare hvorfor de aldrig kunne finde på at vælge den fæle, frygtelige vuggestue til deres poder. Eller rettere, jeg kan godt høre hvor hele problematikken opstår henne.

Jeg tror personligt at en stor del af speltmødre-problematikken kommer af hvor usikker man selv føler sig som nybagt mor, og hvor meget bebrejdelse, man synes man hører i andres tonefald. Og det er nok i virkeligheden derfor jeg er så undrende, for selv om jeg ikke bager mine speltboller og -rugbrød selv, og endda kan finde på at give knægten færdigmad på glas, så føler jeg mig ikke som nogen dårlig mor. Tværtimod – for mig handler det om hvor meget kærlighed, jeg giver min søn, og at jeg gør mit bedste. Og det er jeg ikke i tvivl om, ligesom jeg egentlig heller ikke er i tvivl om at vuggestuen er en god løsning, som vil give mit barn en masse glæde og udvikling, som vi allesammen bliver glade for. Skulle det ske at det ikke fungerer, jamen så er der bestemt heller ingen grænser for hvad jeg vil gøre for at løse det.

Det tror jeg meget handler om alder og modenhed. Jeg er nået den vise og klåwe alder af 37, har været en masse ting igennem, og tvivler ikke på mine moderegenskaber, mens andre stadig er usikre og spejler sig meget i de andres holdninger. Og jeg er faktisk også ret sikker på at der ikke ligger den fordømmelse fra de andre mødre, som vi nok har en tendens til at lægge i deres tonefald. Alle vil gerne gøre deres bedste, og de har valgt den løsning, der passer bedst til dem – og selvfølgelig vil man da altid mene at ens egen løsning er den bedste.

5 tanker om "Målestok for mødre"

 1. Jeg tror, det mest handler om modenhed. Og at føle sig sikker på sig selv og (mor)evnerne. Jeg tror mange 1. gangsmødre bliver usikre (uanset alder) og kommer til at spejle sig (for meget) i andre…
  Dog ved jeg også, at du er en rigtig god mor og er glad for at læse, at du blæser højt og flot på hele debatten 🙂 godt gået søde Line

 2. Hvor er det dog bare så rigtigt sagt!!!

  Det handler nemlig om, hvordan man er mor for sit barn, hvordan man yder sit bedste for sit barn og at man forsøger at træffe de bedste valg på sit barns vegne, fordi man som mor kender sit barn bedst!!!

  Alle mødre (og ikke-mødre også!!) har holdninger til dagpleje/ vuggestue, og begge steder rummer fantastiske trivsels-og udviklingsmuligheder, fordi det netop handler om, hvordan man er mor, når man skal overlade sin guldklump til andres kyndige hænder.

  Størsteparten af dagplejere/pædagoger/medhjælpere har trods alt valgt deres job, fordi de holder af at være beriget med børn i deres arbejde. Tro mig det er ikke lønnen der trækker!!! – Men det er podernes udvikling, deres daglige kram, deres smil, når de ser én, vores mange små snakke gennme hele dagen, når overtøjet lykkes og vi giver “high-five” i stolthed, når bleen bliver lagt og barnet er på toilettet første gang og stråler som en sol og “vokser” 10 cm på et splitsekund, sandkagerne i sandkassen, mooncar-ræs på banen og når 88 børn skråler “Krumme-sangen” i fællesrummet. Det er lige præcis dette og meget mere til, der gør, at man vælger at arbejde børn, hvad enten man er dagplejer eller pædagog – for det er SÅ berigende at være omgivet af så meget liv!!!

  Og jeg ved, at du smukke Line, Chokofantens superfantastiske mor, har haft flere overvejelser, men jeg ved også, at du altid vil vælge Chokofantens bedste og gøre alt for han trives og udvikles, fordi du er hans mor 🙂

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *