Det lukkede jobland

Mens politikerne diskuterer betalingsring så det er til at kaste op af, er verden stadig i finanskrise. I hvert fald den hjemlige verden, her i vores andedam. De officielle tal siger, at vi er 160.000 arbejdsløse (and counting), mens det i virkeligheden nok er en del flere. Det er sparetider, og mens både den private sektor og serviceerhvervene i den offentlige sektor har fyret og nedjusteret i et væk de senere år, er turen nu kommet til den offentlige administration. Riget fattes penge, og der er næsten ingen ende på hvad der skal spares på. Senest er et forslag om halverede dagpenge til unge under 30 år kommet på bordet, hvilket skulle motivere de unge til at tage et job hurtigere.

Det er jo lidt svært, når der ikke ER nogle jobs derude, uanset om man er over eller under 30.

Jeg er selv i gang med at støve CV’et af, og prikker lidt til mit netværk for at tage lidt af jobsøgningen i opløbet, inden min barsel udløber til maj. Men jeg må sgu tilstå at jeg ikke er superoptimist. I medierne hører jeg kun om fyringer, flere fyringer, nedjustering af banker, stigende priser, ansættelsesstop og faldende boligpriser. Alle markeder er fastlåste, og der skal mere end en betalingsring til for at tø isen op. Så hvordan hulan kommer man ind på jobmarkedet igen?

Man skal vist være mere end almindeligt heldig med lige at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og der skal dælme netværkes og sendes massevis af antenner ud i en jævn strøm. Med nok lige så mange lukkede døre og afvisende arbejdsgivere. Samtidig med at jeg bliver mere og mere langtidsledig, og rykker længere og længere bagud i køen. Det kræver så sin kvinde at holde humøret højt, og ikke at lade sig påvirke af situationen – noget, jeg ikke er smaddergo’ til.

Imens tænker jeg i alternativer. Jeg er kommet frem til 3:

 1. Starte egen virksomhed. Jeg mangler bare lige helt at finde ud af med hvad…
 2. Få et barn (og en barsel) mere. Så må verden rasghu da være blevet til et bedre sted i mellemtiden…
 3. Tage en efteruddannelse. Men sådan en koster penge, og imens har jeg ingen indtægt…

Andre gode forslag?

5 tanker om "Det lukkede jobland"

 1. Tak for jeres opbakning 🙂

  Weirdo: Der er faktisk lavet en del undersøgelser, der viser at det ikke gavner jobsøgningen at tage ufaglært arbejde, tværtimod. Og i øvrigt er Netto vist ramt af et problem… http://rokokoposten.dk/2012/02/21/netto-truet-af-akademikerkaos/ 😉

  Betteskov: Jeg har faktisk lyst til alle 3 🙂 Jeg går og overvejer forskellige forretningskoncepter, men skal lige have den HELT rigtige idé, de rigtige forudsætninger, og mulighed for at kombinere det med en evt. barsel mere. På et eller andet tidspunkt bliver jeg i hvert fald træt af bare at søge og søge uden at få input.

  Gromit: Jamen, jeg nyder skam også livet. Rigtig meget endda, og det meste af tiden lykkes det mig at fortrænge fortvivlelsen over det håbløse jobmarked. Men især når vi nu for X’ende måned i træk har overtrukket vores konti og fået rykkere fra banken, mærker jeg presset for en ekstra indkomst i husstanden.

  Volapyk: Ja, JEG har i hvert fald ikke taget en lang uddannelse bare for at blive passivt forsørget. Og jeg har da også næsten 10 år på arbejdsmarkedet, og vil allerhelst føje mange flere år til. Jeg går i stå, hvis jeg ikke har noget, der kan udfordre og motivere mig… men det virker lidt som om politikerne ikke helt har forstået at DER IKKE ER NOGEN JOBS! Eller – at der er for få jobs. Skab nu nogle arbejdspladser i stedet for at diskutere betalingsring eller akademikere i Netto!

 2. Det ER svært at bevare optimismen, når det næsten kun er negative ting, såsom kriser og fyringer og nedskæringer, vi bliver bombarderet med i medierne.

  Og det skurer voldsomt i mine ører, når der tales om at halvere dagpenge for en gruppe (hvoraf en del vil være i “ved at starte familie”-fasen) for at motivere (der sættes lighedstegn mellem trusler og motivation, men hvorfor ikke “gulerod = movitation”). Det vil ganske givet motivere den (lille) del af gruppen, der udnytter systemet, men jeg tror, at den største del af gruppen gør hvad de kan for at søge, og faktisk har et reelt ønske om at komme ud på arbejdsmarkedet. Derfor kommer man til at ramme de forkerte for hårdt.

  Ligesom de andre har jeg heller ingen bedre forslag. Jeg vil sige som Betteskov: følg din mavefornemmelse.

  Held og lykke med søgningen.

 3. Jeg forstår SÅ udemærket dine bekymringer. Og den typiske politiske ansvarsfralæggelse mht. ledige akademikere er jo grotesk. ja, på alle ledige, dagpengemodtagere så vel som kontanthjælpsmodtagere. Netværk er mere end sjældent nogen hjælp lige for tiden…

  …men jeg kan kun sige: tænk positivt, tro på det og lad være med at sætte de helt store ambitiøse armbevægelser op. Nyd dit liv som du har det lige nu og her, og skru helt ned for dine leveomkostninger. Nyd de dejlige øjeblikke. Solen. Din baby. Din kæreste. Dine søde venner og veninder. Spil glad musik. Se film som gør dig glad. Med andre ord, find glæder i det små.

 4. Har heller ikke noget bedre forslag end det meget banale “lad være med at fortvivle”. Ved godt det er svært, men ikke umuligt at komme i arbejde i denne tid. Jeg har set flere eksempler på det er lykkedes, og fik selv mit drømmejob midt i krisen – på helt traditionel vis med at skrive en ansøgning og komme til samtale, endda! Der sker fyringer og nedskæringer, men der bliver også slået nye jobs op.
  Jeg tror både eget firma, endnu et barn og uddannelse er noget, man skal vælge fordi man er motiveret. Ingen af delene kan være særlig sjovt, hvis det ikke er det, man har allermest lyst til (håber dette giver mening).
  Hvad siger mavefornemmelsen – mit forslag er nok at gøre det, du har mest lyst til 🙂

 5. Næ ingen gode forslag. Men finder kommentaren at arbejdesløse AC’er bare kan arbejde i netto indtil de kan få andet for ufattelig dum!
  Hvorfor er det lige netto skal ansætte en medarbejder, som de ved er væk lige så snart muligheden er der og som undervejs vil gå og se sig selv som overkvalificeret. Når de kan få 10 andre, der vil være lykkelige for jobbet og ikke samtidig går og leder efter mere passende beskæftigelse?

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *